Nordisk Spiritualitet

trolldom


Det finns många olika tolkningar och benämningar på våra Nordiska traditioner av Spiritualitet, folktro spådom, trolldom och magi. 


Det finns också en hel del fördomar och rädsla kring ämnet. Framför allt kring just trolldom.

Vår Nordiska historia är fylld av både Magi, Skrock och Sägner.


Spådom

Spådom handlar om att kunna spå, tyda och förutse olika händelser och situationer.

Förr var det exempelvis vanligt att spå i ten, och tradition som lever kvar hos vissa än idag på nyårsnatten. Man tog även hjälp av naturen och djuren. Bönderna ville veta hur skörden skulle bli kommande år och vände sig till naturen för att spå och tyda omgivningen.

Det mest vanliga som de flesta känner till är spådom med hjälp av tarotkort eller andra verktyg som runor, ben, stenar och stjärntecken.  Människan har alltid velat veta vad som ska komma och söker olika vägar att ta reda på framtiden. Alla har vi nog någon i släkten eller hört talas om någon som sade sig kunna spå i kaffesump.


Trolldom

Trolldom är ett begrepp för många olika saker som inkluderar bland annat att spå och tyda olika situationer, personer, platser och föremål, men även att påverka dem. Trolldom handlar om att kunna påverka och förändra genom att utföra en handling med övernaturlig effekt. Många äldre hus har spår av trolldom i någon form, då man hittat olika föremål under tröskeln eller placerat i golv eller väggar som skydd mot det onda, mot sjukdom och väsen.


Trolldom har funnits och utövats långt innan kristendomen kom och praktiseras på många ställen i Sverige, norden och andra länder. Alla kulturer har sina egna benämningar på de som utför magi och reningsprocesser av andliga besvär men även naturmedicin och kunniga inom läkeväxter. Här i Sverige har de bland annat kallats för klok, kloka gummor/gubbar, trollkunnig, völva mm.


Med hjälp av växter, ritualer och olika handlingar ansåg man att man kunde påverka utfallet av något.

Bönderna hängde upp växter i ladugården för att skydda djuren mot sjukdom och väsen.

Att dra nytta av månens, solens och tidens energier och egenskaper var också vanligt.

Trolldom handlar inte enbart om andar och energier utan även om vår egen handlingskraft, tankar och interaktion som vi delar och integrerar med andra, både omedvetet och medvetet. Det är en blandning av psykologi, handling och tankekraft.

Inom vissa religioner är trolldom tabubelagt och det finns många fördomar om vad trolldom och magi är. Trots detta skyddar man sig för det onda ögat, mot förbannelser och har ett magiskt tänkande. Det är vetenskapligt bevisat att de som har en tro oavsett vilken, mår bättre och är mer tillfreds med sina liv.


I norden pratar vi om väsen, tomtar, troll och asagudarna medans i andra länder har de sina egna benämningar på samma sak. En del är till och med samma väsen som exempelvis Maran inom nordisk mytologi, heter Basty eller Batsi inom t. ex. turkiska mytologin. 

Skrock


Genom alla tider har det funnits en tro och viss respekt för andevärlden och man har skyddat sig mot det "onda" och tagit nytta av det "goda".

Magiskt tänkande, skrock och vidskepelser av olika slag finns också världen runt och man undviker att göra eller säga vissa saker för att skydda sig mot otur. Detta gör man även om man inte är troende då det är kulturellt inbakat och något man lärt sig under uppväxten.  


Många reflekterar inte över varför man exempelvis inte lägger nycklarna på bordet eller undviker otursnummer 13 då det är något man bara lärt sig. 


Varför är många rädda för mörker? För de döda? Vad är det man "känner på sig" eller vem är det som iakttar när man får den känslan? Vad menar man när man säger att ett hus är otursdrabbat eller hemsökt? Hur påverkas man av det onda ögat?


Vem eller vad pratar vi med när vi besöker våra nära och kära vid gravstenen? Kan de påverka oss eller hjälpa oss?


Andevärlden finns överallt och kan påverka oss på olika sätt. En del känner inte av den alls medans andra kan både känna och påverkas av den, både positivt och negativt. 


Jag väljer att säga andevärlden för enkelhetens skull då det finns många olika benämningar och olika former av andar. Jag tänker inte gå in på dem alla men det som är gemensamt i alla kulturer är att man tror att man kan drabbas av otur, bli negativt påverkad eller till och med utsatt för en förbannelse.

Man tror också att man kan dra nytta av andevärlden för att dra till sig tur, lycka, kärlek och god hälsa.


Nordisk spiritualitet